Bebeğiniz Sizi Anlıyor, Onunla Konuşun

Bebeğiniz Sizi Anlıyor, Onunla Konuşun

Bebekler doğumdan önce nasıl ki dışarıdan gelen sesleri duyabiliyor, hatta anne babalarının sesini ayırt edebiliyorsa, doğumdan sonra da bizleri duyabiliyor ve hatta anlayabiliyorlar.

Yapılan çalışmalar doğumdan birkaç saat sonra bebeğin konuşulanları anlamaya başladığını göstermektedir. Bebek ile konuşma onun gelişimi ve psikolojisi için çok önemlidir.

Doğum bebek için tam bir travmadır. Dokuz ay boyunca korunaklı olarak hayatına devam ettiği ana rahminden çıkıp dünyaya gözlerini açması bizim için çok mutluluk verici bir olay olsa da, bebek için tam bir travmadır gerçekten.

Bebek bir anda kendini bambaşka bir dünyanın içinde bulur. Doğar doğmaz üzeri temizlenir, ona giysiler giydirilir, ayağına çorap, eline elcikler derken bebek dokuz aydır hiç bilmediği tanımadığı nesnelerle tanışır.

Ayrıca altına bez bağlanır. Şimdiye kadar tuvalet ihtiyacı için başka herhangi bir araca ya da nesneye ihtiyaç duymayan bebeğin altında şimdi kocaman bir bez vardır.

Sonrasında anne sütü almaya gelir sıra. Bu konuda anne de bebek de acemi olduğu için, ilk etapta her ikisi de zorlanır.

Bebek uyusun diye sallanır, pışpışlanır yani bilmediği birçok şeye maruz kalır.

İşte tüm bunlar nedeniyle bebekler ile konuşmak çok önemlidir. Bebeğinizle konuştuğunuz zaman onun kaygısı ve korkusunu en aza indirmiş olursunuz.

Bebeğin altını değiştirirken “Şimdi altını değiştireceğim, bezin kirlenmiş, popon acımasın” diyerek açıklama yapmak onu da rahatlatır sizi de.

Ya da anne sütü alma zamanı geldiğinde bebeği kucağınıza alıp direk olarak emzirmeye başlamak yerine onunla göz kontağı kurarak “Acıkmış olmalısın, biraz süt içmeye ne dersin” diyerek emzirmeye başlamak daha sağlıklı olacaktır.

Ağladığı ve huzursuz olduğu zamanlarda eğer ağlama sebebini tahmin ediyorsanız “Biliyorum….olduğu için ağlıyorsun, geçmesi için elimden geleni yapıyorum” şeklindeki açıklama ona güven verecektir.

Ve tabi bebekler en çok söylenmesi gereken cümle “Seni seviyorum”…

Bebeğinize çokça seni seviyorum deyin ve ona sarılıp onu öpün, koklayın. Doğumdan sonraki ilk aylarda bebekleri kucağa almanın sakıncası yoktur, tam aksine kucağa alınmayan bebekler için sakınca vardır. Şımaracak, kucağa alışacak diye bebeğinizi kucağınıza almamazlık etmeyin. Özellikle anne bebek arasındaki güvenli bağlanma için buna çok ihtiyaç var.

Bebeğiniz biraz daha büyüyüp 3-4 aylık olduktan sonra onunla ev içinde hareket etmeye başlayabilirsiniz artık. Bebeğinizi ana kucağına oturtup mutfağa götürebilir, çamaşır asarken, yemek yaparken yanınızda olmasını sağlayabilirsiniz.

Siz iş yaparken de bebeğinizle konuşun. Ona yemek tarifi verin, kimin çamaşırlarını katladığınızı anlatın, camdan bakarken o günkü hava durumu ile ilgili konuşun.

Bebeğinizle konuşmak onun zihinsel, sosyal ve dil gelişimi için çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi