Çocuk Sahibi Olmak İstiyorsanız Bu 10 Maddeye Dikkat

Çocuk Sahibi Olmak İstiyorsanız Bu 10 Maddeye Dikkat

Çocuk sahibi olmak hemen hemen her kadın ve erkeğin hayalidir. Hatta bazen evlilik birliğinin kurulmasının en önemli sebeplerinden biridir çocuk sahibi olmak.

Anne adayı için 9 ay boyunca kendi bedeninde bir canlının büyüyüp gelişmesini takip etmek, baba adayı için o canlının doğum sonrası sürecinde anne ile birlikte hayat yolculuğunda ona rehberlik etmektir.

Heyecanla beklenen ve hazırlıkların yapıldığı 9 ayın ardından eve gelen bebek, eve ve ev halkına her zaman düşlediklerini getirmeyebilir, en azından ilk zamanlar için zorlayıcı bir süreç onları beklediği için aslında bazı şeylerin hayal ettiklerinden daha farklı olduğunu anlarlar.

İşte bu yüzdendir ki, eğer çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız anne ve baba adayı olarak sizde olması gereken bazı özellikler vardır. Nedir bu özellikler sırasıyla inceleyelim.

1. SABIRLI OLMAK: Sabırlı olmak çocuk sahibi olmanın ilk şartlarındandır. Çünkü hamilelik döneminde ihtiyacınız olan sabır, bebeğinizin dünyaya gelmesi ile birlikte daha fazla hayatınızda olmaya başlar. Olaylara ve durumlara bakış açınızda, bebeğinizin size göre sebepsiz ama ona göre sebepli ağlamalarında göstereceğiniz sabır çok önemlidir.

2. TUTARLI OLMAK: Anne babalık söz konusu olduğunda hemen hemen her kaynakta rastlarsınız “Tutarlı” olma kavramına. Gerçekten de çok önemlidir tutarlı olmak. Tutarlı olmanın iki boyutu vardır. Hem kendi içinizde tutarlı olup verdiğiniz kararlarda bu tavrınızı devam ettirmek, hem de anne baba olarak verdiğiniz kararlarda karşılıklı olarak tutarlı olmak gerekir.

3. OYUN OYNAMAYI SEVMEK: Bu özellik anne baba olmak açısından önemlidir. Çünkü çoğu anne baba özellikle çocuklar 2 yaşını geçtikten sonra onlarla oyun oynamak zorunda olduklarını ama oyun oynamayı sevmedikleri için bunu yapmaktan sürekli olarak kaçındıklarını söylerler. Oysa ki oyun çocuğun gelişimi ve anne babası ile iletişimi ve etkileşimi için çok önemlidir.

4. KONUŞKAN OLMAK: Çocuklar dil gelişimlerinin gelişmeye başladığı 2-3 yaş civarında günde yaklaşık 350 soru sorarlar ve her sordukları sorunun da cevabını beklerler. Cevabını almadıkları soruları da tekrar tekrar sormaya devam ederler. Bu nedenle anne babaların konuşkan olması, sorulan soruları çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre cevaplaması önemlidir.

5. SEVGİ  DOLU VE ŞEFKATLİ OLMAK: Çocuk büyütmenin çok önemli bir faktörüdür sevgi ve şefkat. Çocuklar kendilerini seven, sevgisinden şüphe etmedikleri ve onları her daim şefkat ilşe saran anne babalar isterler. Bu sevgi şefkat bazen sözle olabilir bazen tensel temas şeklinde olabilir.

6. GÜVEN VERİCİ OLMAK: Çocuklar dünyaya geldikleri ilk andan itibaren güven içinde olmayı isterler, buna ihtiyaçları vardır. Ana rahmi gibi çok güvenli ve korunaklı bir ortamdan geldikleri için, doğumdan sonra da bu düzenin devam etmesini isterler. Güven duygusunu çocuklara verecek yegane kişiler anne ve babadır.

7. ÇOCUĞU GELECEĞE HAZIRLAMAK: Çocuk büyütmek sadece yaşanılan ana özel bir durum değildir. Çocuğunuz büyüyecek ergen olacak, yetişkin olacak ve hatta evlenecek o da bir anne ya da baba olacaktır. Bu nedenle çocukları geleceğe hazırlamak, onların sorun çözme becerilerini, bağımsız iş yapma becerilerini geliştirmek önemlidir.

8. ÇOCUĞA ÇOK BAĞLANMAMAK: Doğum sonrası dönmede özellikle anne ile bebek arasında güvenli bağlanma süreci başlar. Bu süreç olması gereken doğal bir süreçtir. Ancak bazı durumlarda özellikle anneler tarafından güvenli bağlanma tek taraflı bağlanma hatta bağlılığa dönmeye başlar. Anne çocuğun bağımsız olmasını ister ama aslında bilinç altında çocuğunun kendisinden uzaklaşacağı kaygısı vardır ve farkında olmadan bağlanma ve bağlılık sürecini devam ettirir. Çocuklara bağlı olmak ama bağımlı olmamak olması gereken durumdur.

9. ÖZVERİLİ OLMAK: özellikle doğumdan sonraki ilşk aylarda anne ve babanın ev düzeninde ve sosyal hayatında değişmeler başlayabilir. Uyku, yemek düzeni, arkadaşları ile geçirdikleri zamanlar farklılaşmaya başlar. Anne ve baba bu sürecin geçici olduğunun ve bebeklerinin kendilerine ihtiyacı olduğunun bilincinde olarak sabırlı olmalıdır. Özellikle annelerin girdiği lohusalık depresyonunun sebeplerinden birisi bu değişimdir.

10. ZAMAN YÖNETİMİNİ YAPMAK: çağımızda en önemli sorunlardan birsidir zaman yönetimi. Annelerin de çalışma hayatında aktif rol alması ile birlikte günün çoğunluğunu bakıcı ile ya da kreşte geçiren çocuklar akşam eve gelen anne baba ile tüm günün telafisini yapmak isterler. Dışarıdaki işler, ev işleri ve çocuk arasında sıkışan anne babanın zaman yönetimini kendi yaşam standardına göre olabilecek en iyi şekilde yapması, gün içinde çocuğuna zaman ayırması çocuğun gelişimi için çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi