Disleksi ve Ergoterapi
Disleksi, normal ya da normalin üzerinde zekâya sahip, belirgin bir beyin patolojisi olmayan, dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik becerilerinin kazanılması ve kullanılmasında önemli güçlükleri olan, sekonder olarak kendini idare, sosyal algılama ve etkileşim sorunları yaşayan, standart eğitime rağmen yaşına ve zekâsına uygun başarı gösteremeyen bireyler için tanımlanmış nörolojik kökenli gelişimsel bir bozukluktur.
Disleksi tanısı almış olan çocuklarda görsel algı alanlarında bozukluklardan söz edilmektedir. Duyu organları ile alınan işlenmemiş haldeki uyaranlar ilk aşamada bilginin kaynağını oluşturmaktadır. Bu uyaranlar nöronlar aracılığı ile beyne ulaşmakta ve girdilerin alınması beyinde gerçekleşmektedir. Disleksi tanısı olan çocuklarda bu uyaranların algılanmasında problem görülmektedir. Problem alanı olan bu bozukluklar görsel algı süreçleri kapsamında; görsel-uzaysal algı, görsel ayırt etme, görsel bellek, görsel nesneleri yorumlama gibi pek çok alanı ifade etmektedir. Görsel algı becerilerini geliştirmeye yönelik yapılan çalışmalar, çocukların bu alanlarda daha başarılı performans sergilemesine katkı sağlamaktadır. Bireylerin görsel algı bozukluklarında değerlendirme ve müdahalesi ergoterapi rehabilitasyon süreci çerçevesinde yer almaktadır. Bu kapsamda ergoterapi okuma güçlüğü yaşayan çocuklarla görsel-algısal becerilerinin geliştirmesi yönünde çalışmaktadır.
Ergoterapi müdahale programında görsel hafıza, şekil-zemin algısı, görsel ayrım, görsel tamamlama, uzaysal algı parametrelerini geliştirmeye yönelik müdahaleler uygulanarak bireyin görsel algı becerilerini artırmak hedeflenmektedir. Ayrıca ergoterapistler disleksili çocukların yazı yazma becerileri (okunaklı yazma, hizalama, eşit aralık), okuma becerileri, dikkat, konsantrasyon ve yürütücü fonksiyonları ile ilgili müdahalelerde bulunarak akademik becerilerin gelişimine katkı sağlamaktadır.
Bir yanıt yazın