Evlat Edinmede Ailenin ve Çocuğun Psikolojisi
Evlat edinme, durumu evlat edinilmeye uygun bir çocuk ile, durumu evlat edinmeye uygun kişi ya da eşler arasında hukuki bağlar sağlanarak çocuk ebeveyn ilişkisinin kurulmasıdır.
Çocuğa yuva temin eden, soy bağı statüsü kazandıran bu süreç, kişi ya da eşlere de evlat sevgisi yaşatan çok önemli bir kurumdur.
Evli çiftler birlikte, evli oymana kişiler tek başlarına evlat edinebilirler. Evli olmayan kişi ya da her bir eş, en az 30 yaşını doldurmuş olmalıdır.
Evli çiftler 30 yaşını doldurmadıysa, en az 5 yıldır evli olmalıdırlar.
Evlat edinecek kişi ya da eşler ile çocuk arasında fazla 40 yaş fark olmalıdır ve çocuktan en az 18 yaş büyük olmalıdırlar.
Evlat edinilmiş çocuklar yasal olarak öz çocukların haklarına sahip olurlar. Evlat edinen kişi ya da ailenin soyadını alır ve mirasçısı olurlar.
İstenirse bu süreçte çocuğa yeni bir isim verilebilir.
Evlat edinme ile ilgili bilgi ve belgeler, mahkeme kararı olmadıkça ya da çocuk talep etmedikçe asla açıklanmaz.
Evlat edinme hem çocuk hem de evlat edinen açısından, önemli değişiklilere yol açan ve uyum sürecini gerektiren kritik bir dönemdir.
Henüz evlat edinme aşamasında alınacak profesyonel destekle, süreç kolaylaşacak, ne tür sorunlarla karşılaşılabileceği, bu sorunların nasıl azaltılabileceği konularında ailelerin beceri edinmelerini sağlayacaktır.
Bu süreçte elde edilecek destek mutlaka multidisipliner olmalı ve mutlaka bir aile danışmanından alınmalıdır.
Çocuğa evlat edinilme durumu ile ilgili bilgi vermek için okul öncesi dönem (6-7 yaş) uygun bir dönemdir.
Okul öncesi dönemde çocuklar süreci çok daha kolay kabul etmekte ve içselleştirmektedir.
Daha ileri yaşlar, özellikle de ergenlik dönemi pek çok riske gebedir. Çocuğun kendine güveninin ya da ailesine olan inancının azalmasına yol açabilir.
Daha riskli olansa, gizli tutulmasıdır. Çocuğun evlat edinildiğini hazır olmadığı bir dönemde ve aile dışındaki kaynaklardan öğrenmesi, yaşamında onarılması güç yaralar açabilir.
Comments (2)
Merhaba
benim 23 ayını doldurmuş bir kızım var ve tek çocuk şimdiik.
sıcak bir bir aile ve anne – baba sevgisi ile büyümesi amaçlı
bir ya da 2 çocuk alıp koruyucu aile olmak ya da evlat edinmek istiyoruz.
ancak kızımın tepkisi ne olur ya da nasıl olur,ne şekilde ve ne zaman
açıklamalıyım? hiç bir bilgim yok.
biraz bilgilendirirseniz sevinirim, teşekkürler
Merhaba
Öncelikle koruyucu aile olma ya da evlat edinme, tüm aile üyelerinin aktif katılımı ile alınması gereken önemli bir karardır çünkü bu süreç anne, baba ve diğer çocukların hayatında önemli değişiklikleri beraberinde getirir.
Kararın alınmasıyla birlikte hem çocuğunuz hem de ailenize yeni katılacak olan çocuk ya da çocuklar bir çocuk gelişimi uzmanı tarafından gelişimsel açıdan zihinsel, dil, motor, sosyal-duygusal değerlendirilmeli ve gereksinimleri belirlenmelidir. Çocuklara bu bilginin nasıl ve ne zaman verileceği yapılacak bu değerlendirmelerle belirlenmeli ancak bu bilginin okul öncesi dönemde verilmesinin önemi unutulmamalıdır. Tüm bu bilgiler ışığında ayrıca bir aile danışmanıyla görüşebilir ve alacağınız danışmanlıkla süreci daha kolay yönetebilirsiniz. Çünkü anne babalar iletişim becerileri, ebeveyn tutumları, kardeş ilişkileri, davranış yönetimi, problem çözme becerileri konusunda kendilerini geliştirmeli, yasal hak ve sorumluluklarını öğrenmelidirler.
Son olarak koruyucu aile olma ya da evlat edinme süreci tamamlandıktan sonra aile içinde çocuklar arasında ayrım yapılmamalı içten, sıcak, koşulsuz sevgiye dayalı bir ortam tesis edilmelidir.